vineri, 15 iulie 2011

Miercuri, 13

[ Întârziat, scris pe vineri, 15 ]

Singurul lucru special la ziua de miercuri, 13 este însuşi faptul că nu este nimic special la ea. Face parte din lungul şir al zilelor care îşi urmează existenţa monotonă şi se pierd cu o clipă înainte de miezul nopţii. Miercuri, 13 este la fel ca ziua trecută, cu excepţia faptului că Ea este miercuri, 13.

Femeia brunetă stă la geam şi priveşte câţiva copii care se joacă printre blocuri, lovind maşinile şi inhalând nepăsători praful care se ridică în aer. Scrumiera e plină de chiştocuri şi ea încă mai fumează. Pe masă şi-a aruncat manualul cu teste pentru şcoala de şoferi şi nişte foi măzgălite cu pix roşu. Singurul motiv pentru care învaţă să conducă este libertatea. Vrea să nu mai depindă de nimeni, să se urce în maşină şi să dea dracu’ totul, să provoace nişte încălzire globală şi, eventual, să buşească maşina altcuiva. Apoi ar vedea ea cum va scăpa de amendă. Oricum, nu asta conta.

Plecă de la geam şi aruncă o privire în sufragerie. Fetiţa aranja câteva cubuleţe într-un fel de construcţie futuristă. Avea o mină serioasă, adeseori încruntându-se şi privind castelul/blocul/casa pe care îl/o construia. Se rotea în jurul construcţiei şi mai punea câte un cubuleţ, apoi îşi întreba păpuşa îmbrăcată în costum tirolez ce părere are. Mulţumim tuturor creatorilor de păpuşi pentru păpuşile care nu vorbesc. Astfel, fetiţa va ajunge următorul Gaudi.

Femeia se întoarse în bucătărie şi începu să pregătească ceva de mâncare. Între timp, mai trăgea câte un fum şi mai măzgălea un răspuns pe foaie. Deschise geamul şi mai tare şi lăsă un aer moleşitor să intre în apartament. Se duse şi luă o gură de whiskey din dulap. E obositor să faci atât de puţin şi e obositor să faci nimic. Nimicul e mai complicat decât totul. Din fericire, e un nimic cu multe faţete.

Cerul e albastru şi pământul gri. E gri din cauza asfaltului, a fumului de ţigară sau a oamenilor care îl populează? Bine că nu putem zbura.

Atunci, e bizar să spun că miercuri, 13 mi-a schimbat viaţa? Nu e nimic special în legătură cu miercuri, 13. Miercuri, 13 e chiar un nimic. Şi, poate, tocmai din cauza asta e special. Dar e mai uşor să însemni nimic decât să însemni totul. Parcă aşa spunea un roman siropos de supermarket. Adevărul este că miercuri, 13 e… e o enigmă. Să-l lăsăm să rămână doar aşa. Pentru tine, pentru mine, pentru noi toţi, e doar miercuri. 13.

Un comentariu:

  1. Ba ptr mine a fost, chiar cea mai speciala zii din luna :). Iti spun in privat de ce :).

    RăspundețiȘtergere