miercuri, 3 august 2011

Măreţia Nimănui

Cred că toţi oamenii se nasc cu dorinţa de a face ceva important în viaţă. Să descopere leacul pentru o boală incurabilă, să ajungă preşedinte al ONU sau să primească Premiul Nobel pentru pace. Orice fiinţă umană îşi doreşte, într-o măsură mai mare sau mai mică, admiraţie, adoraţie, îşi doreşte o mulţime de oameni care să-i strige numele şi care să-l considere un model de urmat în viaţă. Şi ştiu cât se tem oamenii de moarte, dar ştiu că se tem şi de uitare. Măcar o dată în viaţă, omul se teme că după moarte va fi plâns doar de câteva rude şi câţiva prieteni, apoi şi aceştia îşi vor continua existenţa, iar după moartea lor nimeni nu-şi va mai aduce aminte de el. Va fi doar o piatră funerară printre sute de mii de alte pietre funerare, un alt om care n-a făcut ceva cu adevărat important în viaţă. Şi ţie ţi-e teamă. Şi mie mi-e teamă. Ghici ce? Tuturor ne e.

Eu, personal, ştiu că vreau ( sau, cel puţin, am vrut ) să fac ceva măreţ. Voiam să ajung preşedintele unei corporaţii importante, să câştig premiul Pulitzer sau să eradichez foametea din Africa. Am avut întotdeauna două mari idealuri : să ajut oamenii şi să fac ceva măreţ. Bineînţeles, prefer să le împlinesc pe amândouă în acelaşi timp.

Şi totuşi, cum rămâne cu măreţia Nimănui? Omul de rând, care nu ajunge actor la Hollywood, câştigător al 25 de premii Grammy sau un ''guru'' al vreunui domeniu? Poate fi un prieten bun, un frate bun, un părinte bun, un bunic bun şi un model pentru cunoscuţii săi. Poate fi chiar deasupra oricărui actor, cântăreţ, creator de modă sau dansator profesionist. Şi totuşi, nu ajunge faimos. Nu primeşte premii în bani sau în vile în L.A. pentru felul în care şi-a educat copii sau pentru că a salvat o pisică de la moarte. Nu îl vezi pe prima pagină a revistei Rolling Stones sau Forbes. Poate fi chiar vecinul pe care îl saluţi dimineaţa când duci gunoiul. Aşadar, până la urmă se ajunge la definirea cuvântului ''măreţ'', nu?

Până la urmă, a fi măreţ nu este egal cu a fi faimos. Acel om de rând poate fi măreţ în felul lui, mai măreţ decât însăşi măreţia. Nu este popular sau faimos, dar este bun. Şi este măreţ. Pentru că Nimeni este cu adevărat Cineva...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu